
Hygiënische zorg
Hygiënische zorg is een ruim begrip
Hygiëne omvat veel meer dan enkel ‘schoon zijn’. Het is een verzamelnaam voor alle handelingen die ervoor zorgen dat we gezond blijven. Hygiëne helpt ziekteverwekkers uit de buurt te houden.
We sommen graag enkele belangrijke hygiënische taken op die thuisverpleegkundigen veelvuldig uitvoeren:
- De patiënt klaarmaken voor de dag en de nacht
- aan- en uitkleden
- incontinentiemateriaal verversen
- functionele houding geven in bed of in de zetel
- wassen van de haren en het lichaam
- mondverzorging
- verzorgen en opvolgen van wonden of onregelmatigheden (bijv. vlekjes, bultjes)
- reinigen van prothesen & sondes
ADL – Hygiënische zorg
Veel van deze taken vallen onder de noemer ADL: algemene dagelijkse levensverrichtingen of activiteiten dagelijks leven.
ADL omvat alle dagelijkse zelfzorgactiviteiten van mensen. Het zijn de meest elementaire levensfuncties zoals eten/koken, aankleden, douchen of baden, verzorgen, werken, vrijetijdsbesteding enz.
Een thuisverpleegkundige heeft dus een belangrijke taak in de ondersteuning van mensen bij ADL-activiteiten. Informeer hier hoe we u in uw specifieke situatie zullen begeleiden.
Belangrijke bondgenoot
In de rubriek mantelzorg stippen we het belang aan van mantelzorgers. Deze onbetaalbare krachten staan dicht bij de patiënt en helpen op diverse gebieden bijdragen aan zijn of haar lichamelijk en emotioneel welzijn.
De mantelzorger neemt ook vaak bepaalde hygiënische taken op zich. Daarom is het belangrijk om als thuisverpleegkundige goed af te stemmen met de mantelzorger wie welke taken opneemt.
Zelfredzaamheid
De patiënt kan dus rekenen op de gekwalificeerde hulp van de verpleegkundige en eventueel van de warme zorg van een mantelzorger. Bij hygiënische zorg gaan we echter altijd de zelfredzaamheid van de patiënt stimuleren. Dit heeft zowel fysieke als mentale voordelen:
- De grootst mogelijke mate van zelfredzaamheid blijft zo lang mogelijk behouden.
- De eigenwaarde wordt in stand gehouden.
Bovendien staan we klaar met advies op maat over hulpmiddelen. Hulpmiddelen verbeteren de veiligheid en het comfort van de patiënt en vergemakkelijkt bovendien de hygiënische verzorging.
Voorbeelden van hulpmiddelen zijn:
- een hoog-laag bed
- een tillift
- een bord met een rand om zelfstandig te kunnen eten
- schoen- en sok-aantrekhulp
- ritsopener
Door van zeer nabij betrokken te zijn bij de hygiënische zorg van een patiënt is een thuisverpleegkundige de zorgverlener bij uitstek om op korte termijn zorgnoden te detecteren en oplossingen voor te stellen.
Aan huis verpleging – Samen sterk
Hulp nodig bij hygiëne of ADL-activiteiten?
Thuisverpleging Sint-truiden
Thuisverpleging Zoutleeuw
Thuisverpleging Tienen

Thuisverpleging Sint-Truiden
Thuisverpleging Zoutleeuw
Thuisverpleging Tienen

Copyright 2019 Powered by - Privacy Policy - Cookiebeleid